Betting historie og bookmakere

Opprinnelsen til bookmakere har forsvunnet inn i fortiden, men betting, spesielt på hesteveddeløp, har vært inngrodd i den engelske kulturen i århundrer. Opprinnelig foregikk betting mellom enkeltindivider, mens de største pengesummene ble satset på de klassiske løpene, slik som Derby og St Leger. Betting var domenet for de rike, men betting-kontrakter, der ingen penger skiftet hender, førte ofte til stor gjeld og fiendskap. Lotteriloven av 1845 forbød derfor denne praksisen og bookmakere begynte å insistere på forskuddsbetaling.

Betting-sjapper begynte å deretter å poppe opp som paddehatter rundt om i landet, men ble forbudt av 1853 betting-loven, og ble ikke legalisert igjen før 1. mai 1961. Da ble det satt opp over 10.000 av disse butikkene på under 6 måneder, hvorav noen av de ulovlige bookmakerne så sitt snitt til å fortsette gesjeften deres ettersom nye betting-prosedyrer ble etablert fra 1960 Betting and Gaming-loven. Men mange av dem fant ut at inngåelse i næringslivet var utenfor deres evne, det å kunne sette opp lokaler, betale ansatte og “bli rederlige.” I tillegg til dette, økte regjeringen skattene og innførte 33 prosent skatt på faste oddskuponger utstedt av bookmakere. Antallet betting-sjapper begynte å synke, og nå er det bare litt over 8000 igjen av dem.

Tippere kunne bare lytte til en lydkommentator under løpene i betting-sjappene, som var formidlet av Exchange Telegraph Company, og hver region hadde en ‘lokal’ kommentator med en ‘lokal’ aksent. I 1986 ble reguleringen mer liberal og TV-skjermer som brakte levende bilder av løpene via satellitt til de fleste sjappene, ble lovliggjort. Bookmakerne fikk lov til å holde åpent på kveldstid og på søndager, men 10 prosent dro tippere til ulovlige bookmakere, som opererte i puber, klubber og fabrikker, som stod for 10 prosent av spilleomsetningen.

Hendelser med stor innvirkning på betting

Ytterligere to hendelser som har hatt en enorm innvirkning på bookmakere? Den første var når Frankie Dettori tok alle syv vinnerne på Ascot i 1996, noe som resulterte i massive utbetalinger. Den andre var innføringen av det nasjonale lotteriet og spesielt skrapelodd i 1995, mens betting butikker blir nektet retten til å selge billetter. En regjeringsundersøkelse om pengespill viste at 57% av tipperne bruker lotteri, 20% kjøper skrapelodd og 17% spiller på hesteveddeløp.

Men i det siste tiåret er en rekke tiltak tatt for å rebalansere befolkningens spille-impulser. Skatt på bookmaker odds ble kuttet fra 10% til 9% og avskaffet i 2002, til fordel for et skattekutt på bookmakernes brutto fortjeneste. Regler om oddsspill på fotball var avslappet, slik at spill på enkeltkamper, sjekk ut hjemmesiden til karamba casino, og betting butikker fikk lov til å installere faste odds betting-terminaler og fruktmaskiner.